Kotlety mielone z papryką i jabłkiem

Mięso połączone z jabłkiem i papryką, nadają kotletom wyśmienity smak.

Szczegóły

Liczba porcji

5 szt.

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Mięso wieprzowe mielone – 25 dag

  • Jabłko szara reneta – 1 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Ser mozzarella – kulka

  • Musztarda – 2 łyżeczki

  • Tarta bułka – 3 łyżki

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Przyprawa do mięsa mielonego

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Paprykę umyć pokroić w drobną kostkę. Ser mozzarellę pokroić w kostkę.
  • Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Mięso umieścić w miseczce, wbić jajko, dodać musztardę, paprykę jabłko, 1 1/2 łyżki tartej bułki.
  • Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce.
  • Na patelni rozgrzać olej , smażyć na złoto – brązowy kolor z obu stron. Osączyć na ręczniku papierowym.
  • Podawać z frytkami, surówką lub innymi dodatkami.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Ta wersja też jest pyszna. A już z frytkami to wymarzony obiadek dla mojego męża 🙂

     
    • Marianna

      Ostatnio tak myślałam jak udoskonalać stare dania aby smakowały , stąd kilka wersji kotletów mielonych. Pozdrawiam

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*