Mięso połączone z jabłkiem i papryką, nadają kotletom wyśmienity smak.
Szczegóły
Liczba porcji
5 szt.
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe mielone – 25 dag
Jabłko szara reneta – 1 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Ser mozzarella – kulka
Musztarda – 2 łyżeczki
Tarta bułka – 3 łyżki
Jajko kurze – 1 szt.
Przyprawa do mięsa mielonego
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Paprykę umyć pokroić w drobną kostkę. Ser mozzarellę pokroić w kostkę.
- Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Mięso umieścić w miseczce, wbić jajko, dodać musztardę, paprykę jabłko, 1 1/2 łyżki tartej bułki.
- Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać olej , smażyć na złoto – brązowy kolor z obu stron. Osączyć na ręczniku papierowym.
- Podawać z frytkami, surówką lub innymi dodatkami.
Ta wersja też jest pyszna. A już z frytkami to wymarzony obiadek dla mojego męża 🙂
Ostatnio tak myślałam jak udoskonalać stare dania aby smakowały , stąd kilka wersji kotletów mielonych. Pozdrawiam