Bułki z jabłkami

Super bułeczki, przygotowane na niepogodę, na poprawę humoru.

Szczegóły

Liczba porcji

16 szt.

Czas przygotowania

90 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 600 g

  • Jajka – 4 szt. + 1 do posmarowania

  • Cukier – 3/4 szklanki

  • Masło – 120 g

  • Drożdże – 50 g

  • Mleko – 300 ml

  • Szczypta soli

  • Jabłka – 4 szt.

Kroki

  • Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Masło rozpuścić. Mleko podgrzać.
  • Przygotować rozczyn: Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać trochę mleka, 3 łyżki mąki, wymieszać, aby rozczyn przypominał gęstą śmietanę. Pozostawić aby zaczął rosnąć.
  • Jajka wybić dodać cukier i ubić na puszysto. Do masy jajecznej dodać rozczyn, resztę mleka i mąki, bardzo dokładnie wyrobić aby ciasto odchodziło od naczynia. Dodawać stopniowo masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Jabłka obrać i pokroić w cienkie plastry.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć , podzielić na 4 części. Każdą część na 4 dalsze. Rozwałkować na kółka, szklanką wycisnąć środek i w nim ułożyć z plasterków jabłka różyczkę.
  • Tak postąpić z pozostałymi bułkami. Pozostawić aby podrosły.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Jajko rozkłócić i posmarować brzegi bułki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut aż brzegi będą dobrze rumiane.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    Jejku, rzeczywiście wspaniale wyglądają! jak zwykle jest pani trochę artystką w kuchni 🙂

     
    • Marianna

      Przyznam mam trochę artystyczną duszę i lubię różne robótki dekoracyjne. Pozdrawiam

       
  2. Taką bułeczkę poproszę jutro na śniadanie!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*