Super bułeczki, przygotowane na niepogodę, na poprawę humoru.
Szczegóły
Liczba porcji
16 szt.
Czas przygotowania
90 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 600 g
Jajka – 4 szt. + 1 do posmarowania
Cukier – 3/4 szklanki
Masło – 120 g
Drożdże – 50 g
Mleko – 300 ml
Szczypta soli
Jabłka – 4 szt.
Kroki
- Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Masło rozpuścić. Mleko podgrzać.
- Przygotować rozczyn: Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać trochę mleka, 3 łyżki mąki, wymieszać, aby rozczyn przypominał gęstą śmietanę. Pozostawić aby zaczął rosnąć.
- Jajka wybić dodać cukier i ubić na puszysto. Do masy jajecznej dodać rozczyn, resztę mleka i mąki, bardzo dokładnie wyrobić aby ciasto odchodziło od naczynia. Dodawać stopniowo masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Jabłka obrać i pokroić w cienkie plastry.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć , podzielić na 4 części. Każdą część na 4 dalsze. Rozwałkować na kółka, szklanką wycisnąć środek i w nim ułożyć z plasterków jabłka różyczkę.
- Tak postąpić z pozostałymi bułkami. Pozostawić aby podrosły.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Jajko rozkłócić i posmarować brzegi bułki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut aż brzegi będą dobrze rumiane.
Jejku, rzeczywiście wspaniale wyglądają! jak zwykle jest pani trochę artystką w kuchni 🙂
Przyznam mam trochę artystyczną duszę i lubię różne robótki dekoracyjne. Pozdrawiam
Taką bułeczkę poproszę jutro na śniadanie!
Nie ma problemu mogę podesłać. Pozdrawiam.