Sałatka makaronowa jest doskonała a kolację lub do pracy. Różnorodność smaków zachęca do jedzenia.
Szczegóły
Liczba porcji
10 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Calories
Lista składników
Makaron ravioletti – 125 g
Ser salami – 8 plastrów
Pomidorki koktajlowe – 10 szt
Oliwki czarne – 12 szt
Ogóreczki konserwowe małe – 12 szt
Mieszanka warzywna ( kukurydza , groszek ) -220 ml
Jajka – 3 szt
Szczypiorek – 1/2 pęczka
Majonez – 170 g
Przyprawa do sałatek – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Ułożyć w salaterce, posmarować lekko majonezem.
- Ser salami pokroić w kostkę , ułożyć.
- Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na połowę , ułożyć , dzieląc salaterkę na 4 części. Oliwki przekroić na połowę , wypełnić te 4 części. Lekko posmarować majonezem, Ogóreczki pokroić w kostkę , ułożyć.
- Mieszankę osączyć z zalewy , położyć na wierzch. Posmarować majonezem.
- Jajka ugotować na twardo, obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po wierzchu, doprawić solą pieprzem, przyprawą do sałatek.
- Szczypiorek umyć , ściąć , posypać po wierzchu.
Warstwowej z takimi składnikami nigdy nie robiłam. Na pewno pyszna!
Jak Pani wie , ja lubię eksperymentować smakami , zawsze wychodzi coś innego. 🙂