Delikatne mięso kurczaka, różnokolorowa aromatyczna papryka , idealne połączenie na smaczne kotleciki.
Szczegóły
Liczba porcji
4 szt
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
35 minut
Lista składników
- Filet z kurczaka – 1 szt 
- Papryka czerwona – 1/3 szt 
- Papryka zielona – 1/3 szt 
- Papryka żółta – 1/3 szt 
- Ser mozzarella – 5 dag 
- Jajko kurze – 1 szt 
- Tarta bułka – 2 łyżki + do obtoczenia 
- Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka 
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka 
- Sól, pieprz czarny mielony 
Kroki
- Filet z kurczaka umyć , pokroić w drobną kosteczkę. Papryki umyć , również drobno pokroić. Umieścić w miseczce. 
- Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach. Fileta doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka, papryki ziołami prowansalskimi. Wbić jajko, dodać ser oraz tartą bułkę , wszystko bardzo dokładnie wymieszać. 
- Uformować kotleciki, umieścić w naczyniu żaroodpornym. 
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 35 minut , do zrumienienia kotlecików. Podawać z ulubionymi dodatkami. 
