Super delikatne i aromatyczne, każdy prosi o dokładkę.
Szczegóły
Liczba porcji
6 szt.
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Mięso mielone z fileta indyka – 30 dag
Żurawina – 2 łyżki
Morele suszone – 8 szt.
Jabłko – 1/2 szt.
Ser mozzarella – 1 kulka
Jajko kurze – 1 szt.
Przyprawa gyros
Sól, pieprz czarny mielony
Bułka do obtoczenia
Kroki
- Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą gyros.
- Morele, żurawinę zalać gorącą wodą, przepłukać. Morele pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Mozzarellę pokroić w drobną kostkę.
- Ser, owoce , jajko dodać do mięsa , dokładnie wymieszać.
- Uformować kotlety , obtoczyć w tartej bułce, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić kotlety piec 20 – 25 minut. Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.