Kopytka

Kto nie jadł kopytek ? To niech nadrabia zaległości. Przepis na idealne kopytka.

Szczegóły

Liczba porcji

3 porcje

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Ziemniaki – 1/2 kg

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Mąka pszenna – 25 dag + do podsypania

  • Szczypta soli

Kroki

  • Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić.
  • Przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce.
  • Do masy ziemniaczanej wbić jajko , dodać szczyptę soli, przesianą mąkę, wymieszać.
  • Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrobić na jednolite ciasto.
  • Podzielić na 3 części, wytoczyć z każdej części cienki wałeczek i kroić ukośnie na małe kluski.
  • W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami, po wypłynięciu gotować na wolnym ogniu 2 minuty.
  • Wybrać łyżką cedzakową , lekko przelać wodą. Osączyć.
  • Wyłożyć na talerz. Można podawać z serem i zasmażaną śmietaną lub z sosem np. pieczarkowym.
  • U mnie z białym serem i zasmażką ze śmietany.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*