Kto nie jadł kopytek ? To niech nadrabia zaległości. Przepis na idealne kopytka.
Szczegóły
Liczba porcji
3 porcje
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Ziemniaki – 1/2 kg
Jajko kurze – 1 szt.
Mąka pszenna – 25 dag + do podsypania
Szczypta soli
Kroki
- Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić.
- Przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce.
- Do masy ziemniaczanej wbić jajko , dodać szczyptę soli, przesianą mąkę, wymieszać.
- Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrobić na jednolite ciasto.
- Podzielić na 3 części, wytoczyć z każdej części cienki wałeczek i kroić ukośnie na małe kluski.
- W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami, po wypłynięciu gotować na wolnym ogniu 2 minuty.
- Wybrać łyżką cedzakową , lekko przelać wodą. Osączyć.
- Wyłożyć na talerz. Można podawać z serem i zasmażaną śmietaną lub z sosem np. pieczarkowym.
- U mnie z białym serem i zasmażką ze śmietany.