Kolorowe kotleciki z fileta kurczaka

Delikatne mięso z kurczaka z dodatkiem warzyw stanowi wyśmienite danie obiadowe

Szczegóły

Liczba porcji

9 szt.

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka podwójny

  • Pieczarki – 15 dag

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Papryka czerwona – 1/3 szt.

  • Papryka zielona – 1/3 szt.

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Suszone pomidory – 6 szt.

  • Ser mozzarella – 20 dag

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Przyprawa do kurczaka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Tarta bułka – 3 łyżki

  • Olej do smażenia

  • Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki

Kroki

  • Filety zemleć , doprawić przyprawą do kurczaka.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
  • Olej rozgrzać, wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać pieczarki , doprawić solą , pieprzem smażyć 4 minuty, wystudzić, pokroić na drobno.
  • Papryki, pomidory suszone pokroić w drobną kostkę.
  • Cukinię ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Mięso, pieczarki , papryki, suszone pomidory, cukinię, jajko oraz połowę sera umieścić w salaterce i dokładnie wymieszać, doprawić ziołami prowansalskimi i jeszcze raz wymieszać.
  • Uformować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć z obu stron. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić kotleciki, piec 15 minut, wyjąć i posypać resztą sera.
  • Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia sera, około 10 minut.
  • Podawać z ziemniakami i surówką.
 

4 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    Te pani obiadki są wspaniałe. Ja przeważnie po prostu robię sznycle (u nas w Galicji tak się mówi na kotlety mielone), a przecież niewielkim nakładem można zrobić takie pyszności 🙂 Po prostu pani się chce…

     
    • Marianna

      To prawda lubię gotować , u nas też różnie się je nazywa ,ale ja staram się aby nazwa odzwierciedlała co tam w środku,może stąd ta nazwa.Dobry obiad gotuje się niekiedy małym nakładem, wystarczy dodać jakieś nowe składniki do starego dania i wychodzi coś całkiem nowego.

       
  2. Kotleciki przepyszne !!!! Polecam kuchnie Pani Marysi ! 🙂

     

Skomentuj Marzynia Mamcia Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*