Pięknie pachnące i aromatyczne ciasto , zachwyca różnymi smakami i zapachami owoców. Delikatne i aksamitne , rozpływa się w ustach, może być ozdobą każdej uroczystości rodzinnej.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Czas pieczenia
20 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt
Mąka tortowa – 16 dag
Cukier kryształ – 16 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Kakao – 3 łyżeczki
Konfitura morelowa – 280 g
Konfitura malinowa – 280 g
Ser mascarpone – 250 g – 2 szt
Śmietanka 30 % – 220 ml – 2 szt
Kiwi – 4 szt
Cytryna – 1 szt
Galaretka o smaku kiwi – 2 szt
Galaretka o smaku malinowym – 2 szt
Galaretka o smaku cytrynowym – 2 szt
Kroki
- Jajka wybić , ubić na puszysto , stopniowo dodając cukier. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
- Kiwi obrać , zblendować , dodać 1 szklankę wody , zagotować , rozpuścić w tym roztworze 2 galaretki o smaku kiwi, pozostawić do stężenia.
- Ciasto posmarować konfiturą morelową. 1 śmietankę ubić na sztywno, dodać ser mascarpone, ubić dalej a następnie dodać tężejącą galaretkę z kiwi, wyłożyć na ciasto.
- Konfiturę malinową zagotować dodając szklankę wody, rozpuścić galaretki malinowe, pozostawić do stężenia. 1 śmietankę ubić z serkiem mascarpone, dodać tężejącą galaretkę malinową, wymieszać, wylać na ciasto.
- Wycisnąć sok z cytryny dodać 1 1/2 szklanki wody , zagotować , rozpuścić galaretki cytrynowe, pozostawić do stężenia, tężejącą wylać na ciasto.
- Schłodzić w lodówce 2 godziny a najlepiej dłużej , podzielić na porcje.
Pięknie wyglądają te kolorowe warstwy, a ciasto jest jak chmurka 🙂
Tak jest ono bardzo lekkie , ja bardzo takie lubię , najlepsze obok moich ulubionych serników. 🙂