Kolorowa Symfonia

Pięknie pachnące i aromatyczne ciasto , zachwyca różnymi smakami i zapachami owoców. Delikatne i aksamitne , rozpływa się w ustach, może być ozdobą każdej uroczystości rodzinnej.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Czas pieczenia

20 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Cukier kryształ – 16 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Kakao – 3 łyżeczki

  • Konfitura morelowa – 280 g

  • Konfitura malinowa – 280 g

  • Ser mascarpone – 250 g – 2 szt

  • Śmietanka 30 % – 220 ml – 2 szt

  • Kiwi – 4 szt

  • Cytryna – 1 szt

  • Galaretka o smaku kiwi – 2 szt

  • Galaretka o smaku malinowym – 2 szt

  • Galaretka o smaku cytrynowym – 2 szt

Kroki

  • Jajka wybić , ubić na puszysto , stopniowo dodając cukier. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
  • Kiwi obrać , zblendować , dodać 1 szklankę wody , zagotować , rozpuścić w tym roztworze 2 galaretki o smaku kiwi, pozostawić do stężenia.
  • Ciasto posmarować konfiturą morelową. 1 śmietankę ubić na sztywno, dodać ser mascarpone, ubić dalej a następnie dodać tężejącą galaretkę z kiwi, wyłożyć na ciasto.
  • Konfiturę malinową zagotować dodając szklankę wody, rozpuścić galaretki malinowe, pozostawić do stężenia. 1 śmietankę ubić z serkiem mascarpone, dodać tężejącą galaretkę malinową, wymieszać, wylać na ciasto.
  • Wycisnąć sok z cytryny dodać 1 1/2 szklanki wody , zagotować , rozpuścić galaretki cytrynowe, pozostawić do stężenia, tężejącą wylać na ciasto.
  • Schłodzić w lodówce 2 godziny a najlepiej dłużej , podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Pięknie wyglądają te kolorowe warstwy, a ciasto jest jak chmurka 🙂

     
    • Marianna

      Tak jest ono bardzo lekkie , ja bardzo takie lubię , najlepsze obok moich ulubionych serników. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*