Kolorowa rolada

Pyszne ciasto o zniewalającym smaku i wyglądzie. Zachwyci gości.

Szczegóły

Liczba porcji

16 porcji

Czas przygotowania<br>60 minut<br><br>

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Cukier – 16 dag

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Ser mascarpone 100 g

  • Konfitura brzoskwiniowa – 150 g

  • Galaretka o smaku wiśniowym – 1 szt.

  • Żelatyna – 3 łyżeczki

Kroki

  • Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody pozostawić do stężenia.
  • Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi. Podzielić na 2 części, do jednej dodać koncentrat i wymieszać. Ciasta umieścić w dwóch rękawach do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykładać paskami do blaszki.
  • Wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Gorące ciasto zwinąć w roladę.
  • Śmietanę ubić na sztywno , wymieszać z serkiem mascarpone i konfiturą. Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami wody , poczekać aż napęcznieje , podgrzać aż się rozpuści , dodać 2 łyżki masy wymieszać , dodać do całości masy i dokładnie wymieszać.
  • Zakrzepłą galaretkę pokroić w paski. Rozłożyć zwiniętą roladę , posmarować przygotowaną masą z jednego boku ułożyć paski galaretki.
  • Pozostałą galaretkę pokroić w kostkę i ułożyć na masie, zwinąć roladę. Schłodzić w lodówce, 4 godziny, wierzch posypać cukrem pudrem, pokroić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Jak spojrzałam na 1 zdjęcie, to myślałam, że tam sa pierniczki powkładane. A to takie ciasto w paski – super pomysł!

     

Skomentuj Marta Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*