Pyszne ciasto o zniewalającym smaku i wyglądzie. Zachwyci gości.
Szczegóły
Liczba porcji
16 porcji
Czas przygotowania<br>60 minut<br><br>
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt.
Cukier – 16 dag
Mąka tortowa – 16 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki
Śmietana 30 % – 200 ml
Ser mascarpone 100 g
Konfitura brzoskwiniowa – 150 g
Galaretka o smaku wiśniowym – 1 szt.
Żelatyna – 3 łyżeczki
Kroki
- Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody pozostawić do stężenia.
- Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi. Podzielić na 2 części, do jednej dodać koncentrat i wymieszać. Ciasta umieścić w dwóch rękawach do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykładać paskami do blaszki.
- Wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Gorące ciasto zwinąć w roladę.
- Śmietanę ubić na sztywno , wymieszać z serkiem mascarpone i konfiturą. Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami wody , poczekać aż napęcznieje , podgrzać aż się rozpuści , dodać 2 łyżki masy wymieszać , dodać do całości masy i dokładnie wymieszać.
- Zakrzepłą galaretkę pokroić w paski. Rozłożyć zwiniętą roladę , posmarować przygotowaną masą z jednego boku ułożyć paski galaretki.
- Pozostałą galaretkę pokroić w kostkę i ułożyć na masie, zwinąć roladę. Schłodzić w lodówce, 4 godziny, wierzch posypać cukrem pudrem, pokroić na porcje.
Jak spojrzałam na 1 zdjęcie, to myślałam, że tam sa pierniczki powkładane. A to takie ciasto w paski – super pomysł!
Witam.Lubię nowości , więc próbuję. 🙂