Knedle ze śliwkami

Pyszne jak u babci.

Szczegóły

Liczba porcji

15 szt

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Śliwki – 20 dag

  • Ziemniaki – 60 dag

  • Mąka pszenna – 1 1/2 szklanki

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Cukier – 4 łyżki

  • Masło – 4 g

  • Szczypta soli

Kroki

  • Ziemniaki obrać, ugotować. Przecisnąć przez praskę.
  • Dodać przesianą mąkę, jajko , szczyptę soli, zagnieść ciasto.
  • Uformować wałek , pociąć na 3 cm paski, rozklepać na kółko.
  • Śliwki umyć , usunąć pestki, pokroić, ułożyć na ciasto.
  • Na każdy wsypać po 1/4 łyżeczki cukru, zlepić brzegi, uformować kulki.
  • W garnku zagotować wodę , wrzucić przygotowane knedle, gotować 4 – 5 minut od wypłynięcia. Odcedzić.
  • Podawać jak kto lubi z wysmażoną śmietaną lub bitą.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Robiłam niedawno! Tylko większe, bo z całą śliwką, a polałam śmietanką z cynamonem 🙂

     
    • Marianna

      Ja robię mniejsze , bo tak lubią u mnie w domu, szczególnie mąż , nie lubi dużych nawet kopytek. Sezon na śliwki to trzeba korzystać. 🙂

       

Skomentuj Marzynia Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*