Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

Wilgotne , delikatne , aromatyczne ze starego zeszytu.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

45 minut

Lista składników

  • Śliwki węgierki – 50 dag

  • Masło – 250 g

  • Cukier drobny – 200 g

  • Mąka tortowa – 300 g

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Cukier waniliowy – 2 łyżeczki

  • Jajka kurze – 5 szt

Kroki

  • Śliwki umyć , podzielić na połowę , usunąć pestkę.
  • Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka ubić na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym , ucierając dodawać stopniowo masło , a następnie mąkę do wyczerpania.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć przygotowane ciasto i na wierzch ułożyć śliwki.
  • Wstawić do piekarnika i piec 30 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić . Podzielić na porcje. Podawać posypane cukrem pudrem lub z kleksem bitej śmietany.
 

2 komentarze

  1. Fajne – delikatne i szybkie 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*