Wilgotne , delikatne , aromatyczne ze starego zeszytu.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
45 minut
Lista składników
Śliwki węgierki – 50 dag
Masło – 250 g
Cukier drobny – 200 g
Mąka tortowa – 300 g
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Cukier waniliowy – 2 łyżeczki
Jajka kurze – 5 szt
Kroki
- Śliwki umyć , podzielić na połowę , usunąć pestkę.
- Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubić na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym , ucierając dodawać stopniowo masło , a następnie mąkę do wyczerpania.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć przygotowane ciasto i na wierzch ułożyć śliwki.
- Wstawić do piekarnika i piec 30 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić . Podzielić na porcje. Podawać posypane cukrem pudrem lub z kleksem bitej śmietany.
Fajne – delikatne i szybkie 🙂
Sezon na śliwki , więc goszczą w kuchni:)