Pyszne jak u babci.
Szczegóły
Liczba porcji
15 szt
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Śliwki – 20 dag
Ziemniaki – 60 dag
Mąka pszenna – 1 1/2 szklanki
Jajko kurze – 1 szt
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Cukier – 4 łyżki
Masło – 4 g
Szczypta soli
Kroki
- Ziemniaki obrać, ugotować. Przecisnąć przez praskę.
- Dodać przesianą mąkę, jajko , szczyptę soli, zagnieść ciasto.
- Uformować wałek , pociąć na 3 cm paski, rozklepać na kółko.
- Śliwki umyć , usunąć pestki, pokroić, ułożyć na ciasto.
- Na każdy wsypać po 1/4 łyżeczki cukru, zlepić brzegi, uformować kulki.
- W garnku zagotować wodę , wrzucić przygotowane knedle, gotować 4 – 5 minut od wypłynięcia. Odcedzić.
- Podawać jak kto lubi z wysmażoną śmietaną lub bitą.
Robiłam niedawno! Tylko większe, bo z całą śliwką, a polałam śmietanką z cynamonem 🙂
Ja robię mniejsze , bo tak lubią u mnie w domu, szczególnie mąż , nie lubi dużych nawet kopytek. Sezon na śliwki to trzeba korzystać. 🙂