Kieszonki z polędwiczki

Delikatne i pyszne mięsko upieczone z warzywami , zniewala smakiem.

Szczegóły

Liczba porcji

4 szt

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Polędwiczka wieprzowa – 1 szt

  • Cebula biała – 1/3 szt

  • Cukinia – 1/3 szt

  • Pieczarki – 4 szt

  • Papryka czerwona – 4 paski

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki

  • Masło – 1 łyżka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Ser mozzarella utarty – 2 łyżki.

Kroki

  • Polędwiczkę umyć , przekroić na 4 części, każdą naciąć tworząc kieszonkę. Rozklepać boki rękami, doprawić solą , pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Cukinię umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach. Paski papryki pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozpuścić masło wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać pieczarki oraz paprykę , doprawić solą i pieprzem, smażyć 2 minuty , dodać cukinię , doprawić ziołami prowansalskimi, smażyć 3 minuty. Podzielić na 4 porcje. Do każdej dodać po 1/2 łyżki utartego sera i umieścić w kieszonce.
  • Spiąć wykałaczką i umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 45 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    Ale to zgrabnie nadziane! W sumie nigdy na to nie wpadłam, że tak można naciąć polędwiczkę 🙂

     
  2. Muszę wypróbować, wyglądają znakomicie 🙂

     

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*