Delikatne ciasto ze świeżymi sezonowymi owocami, zachęca do poczęstowania.
Szczegóły
Liczba porcji
20 szt.
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt
Cukier kryształ – 20 dag
Mąka tortowa – 20 dag
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Marchewka średnia – 3 szt
Truskawki – 50 dag
Kiwi – 3 szt
Galaretka o smaku truskawkowym – 2 szt
Galaretka o smaku kiwi – 1 szt
Kroki
- Marchewki umyć , obrać, utrzeć na tarce o drobnych otworach.
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi, na końcu dodać marchewkę i wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na połowę.
- Galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody , pozostawić do zakrzepnięcia.
- Truskawki umyć , usunąć szypułki, pokroić na części. Odłożyć szklankę.
- Pozostałe wymieszać z krzepnącą galaretką, wyłożyć na połowę ciasta, przykryć drugą połową. Schłodzić.
- Kiwi obrać , zblendować ,dodać 1/2 szklanki wody, zagotować i rozpuścić galaretkę o smaku kiwi, pozostawić do zakrzepnięcia. Krzepnącą wyłożyć na ciasto , na wierzch cząstki odłożonych truskawek.
- Schłodzić w lodówce 2 godziny , podzielić na porcje.
Jaka szkoda, ze nie można poczęstować się przez ekran. Chociaż już późno i wszystko poszłoby “w boczki” chętnie wzięłabym ze dwa (albo trzy :-D) kawałki! Pozdrawiam!
Trochę szkoda, ale lato można pójść na spacer i spalić kalorie, to ciasto tak dużo nie ma. 🙂
Trochę szkoda, ale lato można pójść na spacer i spalić kalorie, to ciasto tak dużo nie ma. 🙂
Bardzo smakowite i dekoracyjne ciasto.
Proste do wykonania , a zachęcająco wygląda i smakuje. 🙂
Dziękuję 🙂