Delikatne i pyszne mięsko upieczone z warzywami , zniewala smakiem.
Szczegóły
Liczba porcji
4 szt
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Polędwiczka wieprzowa – 1 szt
Cebula biała – 1/3 szt
Cukinia – 1/3 szt
Pieczarki – 4 szt
Papryka czerwona – 4 paski
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki
Masło – 1 łyżka
Sól, pieprz czarny mielony
Ser mozzarella utarty – 2 łyżki.
Kroki
- Polędwiczkę umyć , przekroić na 4 części, każdą naciąć tworząc kieszonkę. Rozklepać boki rękami, doprawić solą , pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Cukinię umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach. Paski papryki pokroić w kostkę.
- Na patelni rozpuścić masło wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać pieczarki oraz paprykę , doprawić solą i pieprzem, smażyć 2 minuty , dodać cukinię , doprawić ziołami prowansalskimi, smażyć 3 minuty. Podzielić na 4 porcje. Do każdej dodać po 1/2 łyżki utartego sera i umieścić w kieszonce.
- Spiąć wykałaczką i umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 45 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Ale to zgrabnie nadziane! W sumie nigdy na to nie wpadłam, że tak można naciąć polędwiczkę 🙂
Bardzo fajne , polecam wypróbować. 🙂
Muszę wypróbować, wyglądają znakomicie 🙂
Równie dobrze smakują.:)