Kieszonki jabłkowe

Szybki , słodki deser

Szczegóły

Liczba porcji

12 sztuk

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Ciasto francuskie – 300 g

  • Jabłka – 2 szt.

  • Borówki – 18 szt.

  • Jajko kurze – 1 szt.

Kroki

  • Ciasto pokroić na 12 części. Jabłka obrać pokroić w cienkie plastry. Borówki opłukać.
  • Na każdy prostokąt ułożyć 5 – 6 plasterków jabłka.
  • Na jabłkach – 2 – 3 borówki.
  • Zlepić brzegi , wierzch naciąć. jajko roztrzepać posmarować po wierzchu.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić kieszonki i piec 20 – 25 minut aż będą rumiane.
  • Doskonałe do kawy lub popołudniowej herbaty.
 

2 komentarze

  1. O, to przepis dla mnie 🙂 jestem młodą kucharką i często korzystam z kupnego ciasta francuskiego (nawet moja Mama korzysta z niego). Dodaję do zeszytu przepisów. Pozdrawiam panią serdecznie!

     
    • Marianna

      Cieszę się ,że mogę pomóc, ja wykorzystuję ciasto francuskie na różne sposoby, zarówno do potraw na słodko jak i słono.Zrobienie ciasta francuskiego nie jest trudne , ale przechować go nie próbowałam, tu jest gotowe i można skorzystać na szybko. Osobiście robię to ciasto tylko do rurek lub napoleonki. 🙂

       

Skomentuj Marta Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*