Delikatne, puszyste i aromatyczne babeczki, które przygotowuje się w kilka chwil.
Szczegóły
Liczba porcji
24 sztuki
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Maliny świeże – 20 dag
Czekolada gorzka – 100 g – 1/2 tabliczki
Jajka kurze – 4 szt.
Mąka tortowa – 2 szklanki
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Cukier biały kryształ – 3/4 szklanki
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Mleko – 1/2 szklanki
Olej – 3/4 szklanki
Kroki
- Maliny umyć . Czekoladę pokroić na drobno.
- Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wybić dodać cukier i robotem utrzeć na puszysto.
- Ucierając dalej dodawać stopniowo składniki sypkie oraz mleko i olej do wyczerpania składników.
- Zamiast foremek do babeczek wykorzystałam papierowe foremki do muffinek. Ułożyć w blaszce tyle ile się zmieści foremek, następnie nalać je zostawiając 1 cm od góry, aby miały gdzie rosnąć. Na każdej ułożyć 3-4 maliny, posypać po trochu czekolady, maliny i czekoladę trochę zanurzyć.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić babeczki i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Idealne do popołudniowej herbaty.
Ach, widać na zdjęciu, jakie puszyste!
Tym razem chciałam wykorzystać ciasto ucierane nie tradycyjnie w postaci ciasta ale czegoś drobniejszego, więc zdecydowałam , że zrobię inne babeczki, gdyż te z ciasta kruchego są bardziej pracochłonne,a potrzeba była na już. Polecam wypróbować. 🙂