Szybki , słodki deser
Szczegóły
Liczba porcji
12 sztuk
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Ciasto francuskie – 300 g
Jabłka – 2 szt.
Borówki – 18 szt.
Jajko kurze – 1 szt.
Kroki
- Ciasto pokroić na 12 części. Jabłka obrać pokroić w cienkie plastry. Borówki opłukać.
- Na każdy prostokąt ułożyć 5 – 6 plasterków jabłka.
- Na jabłkach – 2 – 3 borówki.
- Zlepić brzegi , wierzch naciąć. jajko roztrzepać posmarować po wierzchu.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić kieszonki i piec 20 – 25 minut aż będą rumiane.
- Doskonałe do kawy lub popołudniowej herbaty.
O, to przepis dla mnie 🙂 jestem młodą kucharką i często korzystam z kupnego ciasta francuskiego (nawet moja Mama korzysta z niego). Dodaję do zeszytu przepisów. Pozdrawiam panią serdecznie!
Cieszę się ,że mogę pomóc, ja wykorzystuję ciasto francuskie na różne sposoby, zarówno do potraw na słodko jak i słono.Zrobienie ciasta francuskiego nie jest trudne , ale przechować go nie próbowałam, tu jest gotowe i można skorzystać na szybko. Osobiście robię to ciasto tylko do rurek lub napoleonki. 🙂