Delikatne, kruche mięsko smakuje , rewelacja.
Szczegóły
Liczba porcji
4 szt.
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Schab – 4 plastry
Żurawina – 2 łyżki
Suszone śliwki – 4 szt.
Jabłko – 1 szt.
Ryż – 2 torebki
Śmietana – 1/2 szklanki
Przecier pomidorowy – 6 łyżek
Ser żółty – 8 plastrów
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Sól, pieprz czarny mielony
Sezam – 2 łyżki
Cynamon – 1/2 łyżeczki
Foremki do muffinek – 8 szt.
Kroki
- Schab umyć, rozbić, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Żurawinę, śliwki umyć, śliwki pokroić w ćwiartki.
- Jabłko obrać , pokroić w plastry.
- Przygotować 4 kawałki folii, na niej ułożyć schab, żurawinę , śliwki.
- Ułożyć na każdym po 3 plasterki jabłka i posypać cynamonem.
- Zwinąć folię tworząc kieszonkę. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni , wstawić przygotowane kieszonki ze schabem.
- Gdy piecze się schab , śmietanę wymieszać z przecierem, dodać do ryżu , wymieszać. Napełnić ryżem 8 foremek do muffinek. Ser pokroić w grubszą kostkę ułożyć na ryżu, posypać sezamem.
- Tak przygotowany ryż wstawić do piekącego się schabu, piec , do dobrego zrumienienia sera.
- Ryż podawać ze schabem z owocami i surówką.