Schab z owocami

Delikatne, kruche mięsko smakuje , rewelacja.

Szczegóły

Liczba porcji

4 szt.

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Schab – 4 plastry

  • Żurawina – 2 łyżki

  • Suszone śliwki – 4 szt.

  • Jabłko – 1 szt.

  • Ryż – 2 torebki

  • Śmietana – 1/2 szklanki

  • Przecier pomidorowy – 6 łyżek

  • Ser żółty – 8 plastrów

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Sezam – 2 łyżki

  • Cynamon – 1/2 łyżeczki

  • Foremki do muffinek – 8 szt.

Kroki

  • Schab umyć, rozbić, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Żurawinę, śliwki umyć, śliwki pokroić w ćwiartki.
  • Jabłko obrać , pokroić w plastry.
  • Przygotować 4 kawałki folii, na niej ułożyć schab, żurawinę , śliwki.
  • Ułożyć na każdym po 3 plasterki jabłka i posypać cynamonem.
  • Zwinąć folię tworząc kieszonkę. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni , wstawić przygotowane kieszonki ze schabem.
  • Gdy piecze się schab , śmietanę wymieszać z przecierem, dodać do ryżu , wymieszać. Napełnić ryżem 8 foremek do muffinek. Ser pokroić w grubszą kostkę ułożyć na ryżu, posypać sezamem.
  • Tak przygotowany ryż wstawić do piekącego się schabu, piec , do dobrego zrumienienia sera.
  • Ryż podawać ze schabem z owocami i surówką.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*