Popularna zupa ziemniaczana do której czasem warto wrócić.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Ziemniaki średnie – 6 szt.
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Seler – 1/3 szt.
Por 1/4 szt.
Cebula biała – 1 szt.
Kiełbasa wiejska – 15 dag
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Cząber – 1/2 łyżeczki
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Śmietana 18 % – 1/2 szklanki
Sól, pieprz czarny mielony
Woda gorąca gotowana – 1 litr
Olej do podsmażenia
Pietruszka świeża pokrojona – 2 łyżeczki
Kroki
- Cebulę obrać pokroić w piórka.
- Kiełbasę pokroić w krążki.
- Marchew, pietruszkę, seler, por obrać , pokroić w kostkę.
- Ziemniaki obrać pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać kiełbasę smażyć 4 minuty, dodać warzywa, liść laurowy , ziele angielskie, cząber, rozmaryn , doprawić solą i pieprzem dusić 5 minut. Zalać gorącą wodą dodać ziemniaki , doprawić solą , gotować 20 minut.
- Dodać śmietanę , doprawić pieprzem, gotować 3 minuty.
- Przed podaniem można posypać świeżo pokrojoną pietruszką.