Schab w sosie paprykowo – pieczarkowym

Kruchy i delikatny schab w aromatycznym sosie, pyszne obiadowe danie.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Schab – 5 plastrów

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Papryka zielona – 1/2 szt.

  • Papryka żółta – 1/2 szt.

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Pieczarki – 20 dag

  • Wino wytrawne czerwone – 1/3 szklanki

  • Bulion – 1/2 szklanki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Zioła kuchni polskiej – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Schab ubić, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, pozostawić.
  • Cebulę obrać pokroić w kostkę. Papryki umyć, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
  • W brytfance rozgrzać trochę oleju, obsmażyć schab z obu stron, wyjąć. Na tłuszcz wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać papryki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem , smażyć 2 minuty, dodać pieczarki , doprawić ziołami kuchni polskiej , smażyć 3 minuty.
  • Włożyć schab, wymieszać z warzywami, podlać winem, gotować 5 minut, podlać bulionem i całość gotować 30 minut, aż odparuje nadmiar wody i powstanie gęsty sos. Doprawić na koniec pieprzem.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Ach te pani schabiki… palce lizać!

     
    • Marianna

      Osobiście lubię schab w różnych wersjach z dodatkiem warzyw, nie jestem fanem tradycyjnych schabowych, dlatego schab występuje w różnych wersjach. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*