Delikatne ciasto parzone z aromatycznym kremem , na święta i inne okazje.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt.
Masło – 1/2 kostki
Woda – 1/2 szklanki
Mąka tortowa – 1 szklanka
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 220 ml
Galaretki o smaku malinowym – 2 szt.
Maliny świeże – 35 dag
Kroki
- Wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie jednolita masa. Wystudzić.
- Do masy wbić jajka i utrzeć robotem na jednolitą masę.
- 2 blaszki 35 x 24 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć przygotowane ciasto .Piekarnik rozgrzać do 190 stopni wstawić jedno ciasto i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia. Następnie upiec drugie ciasto.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
- Maliny umyć i zblendować.
- Gdy galaretki zaczną krzepnąć, ubić śmietanę na puszysto, dodawać stopniowo serek a następnie dodać mus malinowy i krzepnącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wyłożyć na jedno ciasto.
- Przykryć drugim, pozostawić do dokładnego stężenia na 2 godziny. Pokroić na porcje.