Kapuśniak

Latem wszyscy polecają letnie zupy a ja zatęskniłam za kapuśniakiem.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Kiszona kapusta 250 g

  • Kiełbasa wiejska – 25 dag

  • Boczek wędzony – 15 dag

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Seler – 1/4 szt

  • Por – 1/4 szt.

  • Ziemniaki – 4 szt.

  • Przecier pomidorowy – 250 g – 1/2 szt

  • Śmietana 18 % – 1/2 szklanki

  • Sól , pieprz czarny i biały mielony

  • Liść laurowy – 1 szt

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Kminek, rozmaryn, cząber – 1/3 łyżeczki

  • Bazylia – 1/2 łyżeczki

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Olej do smażenia

  • Woda gorąca gotowana – 1 1/2 litra

Kroki

  • Marchewkę, pietruszkę, pora , selera, cebulę pokroić w kostkę.
  • Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.
  • W garnku rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać kiełbasę oraz boczek i smażyć 4 minuty, dodać warzywa, liść laurowy , ziele angielskie , kminek, cząber ,rozmaryn, doprawić solą i pieprzem czarnym , całość dusić 5 minut.Zalać gorącą gotowaną wodą i gotować 40 minut.
  • Kapustę przepłukać , pokroić na drobniej i dodać do gotującej się zupy.
  • Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, ugotować oddzielnie i dodać do gotującej się zupy , gdy ta będzie się gotować już 35 minut.
  • Gotować razem 5 minut, doprawić przecierem pomidorowym, zahartowaną śmietaną, oraz bazylią i białym pieprzem.
  • Całość gotować 2 minuty, pozostawić około 2 godzin przed podaniem, gdyż wtedy nabierze właściwego aromatu.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Kapuśniak na bogato. Bardzo podoba mi się, że jest w nim tyle warzyw. I ja także dodaje przecieru – podkręca smak 🙂

     
    • Marianna

      Osobiście bardzo lubię kapuśniak bo to zdrowy i pożywny,pomidory w/g mnie podkreślają smak kapuśniaku, chociaż niektórzy ich nie używają , zaciągają zasmażaną mąką, ale wtedy jest taki zawiesisty i bez wyrazu. Ja lubię konkretne smaki. 😉

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*