Chałka

Pyszna chałka do konfitur ze świeżych owoców

Szczegóły

Liczba porcji

2 chałki

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 670 g

  • Drożdże – 35 g

  • Jajka kurze – 3 szt.

  • Cukier – 70 g

  • Mleko – 330 ml

  • Masło – 100 g

Kroki

  • Drożdże rozkruszyć,wymieszać z 2 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki i dodać tyle mleka aby otrzymać konsystencję gęstej śmietany ( 4 łyżki). Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Masło rozpuścić.
  • 2 jajka ubić na puszysto z resztą cukru, dodać rozczyn, resztę podgrzanego mleka, mąkę i dokładnie wyrobić, aby ciasto odchodziło od naczynia.
  • Dodawać stopniowo masło i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć i podzielić na 8 części, na małe kulki.
  • Z czterech zrobić wałeczki i zacząć od środka zaplatać.Zaplatać należy od niższego do wyższego.
  • Uformować chałkę. Z podanej porcji wychodzą 2 chałki.
  • Pozostawić ją jeszcze chwilę aby podrosła w tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Jajko roztrzepać posmarować chałkę , wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
 

4 komentarze

  1. Ale ta chałeczka wygląda apetycznie! Jak u babci Stasi, ale babcia inaczej zwija. Pozdrawiam!

     
    • Marianna

      Zwijać można na różne sposoby tak jak kto lubi, można zaplatać również jak warkocz. Pozdrawiam 😉

       
  2. Marzynia

    No rzeczywiście, nasze chałki są splatane w warkocz i takie podłużne. Ja czasami też piekę chałkę w prostokątnej foremce, zresztą każda forma jest dobra, byle była drożdżówka!

     
    • Marianna

      Ja osobiście też wolę podłużną , ale mój syn i wnuczek lubią takie okrągłe , dlatego robię różne. 😉

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*