Latem wszyscy polecają letnie zupy a ja zatęskniłam za kapuśniakiem.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Kiszona kapusta 250 g
Kiełbasa wiejska – 25 dag
Boczek wędzony – 15 dag
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Seler – 1/4 szt
Por – 1/4 szt.
Ziemniaki – 4 szt.
Przecier pomidorowy – 250 g – 1/2 szt
Śmietana 18 % – 1/2 szklanki
Sól , pieprz czarny i biały mielony
Liść laurowy – 1 szt
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Kminek, rozmaryn, cząber – 1/3 łyżeczki
Bazylia – 1/2 łyżeczki
Cebula biała – 1/2 szt.
Olej do smażenia
Woda gorąca gotowana – 1 1/2 litra
Kroki
- Marchewkę, pietruszkę, pora , selera, cebulę pokroić w kostkę.
- Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać kiełbasę oraz boczek i smażyć 4 minuty, dodać warzywa, liść laurowy , ziele angielskie , kminek, cząber ,rozmaryn, doprawić solą i pieprzem czarnym , całość dusić 5 minut.Zalać gorącą gotowaną wodą i gotować 40 minut.
- Kapustę przepłukać , pokroić na drobniej i dodać do gotującej się zupy.
- Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, ugotować oddzielnie i dodać do gotującej się zupy , gdy ta będzie się gotować już 35 minut.
- Gotować razem 5 minut, doprawić przecierem pomidorowym, zahartowaną śmietaną, oraz bazylią i białym pieprzem.
- Całość gotować 2 minuty, pozostawić około 2 godzin przed podaniem, gdyż wtedy nabierze właściwego aromatu.
Kapuśniak na bogato. Bardzo podoba mi się, że jest w nim tyle warzyw. I ja także dodaje przecieru – podkręca smak 🙂
Osobiście bardzo lubię kapuśniak bo to zdrowy i pożywny,pomidory w/g mnie podkreślają smak kapuśniaku, chociaż niektórzy ich nie używają , zaciągają zasmażaną mąką, ale wtedy jest taki zawiesisty i bez wyrazu. Ja lubię konkretne smaki. 😉