Kapuśniaczki

Zbliża się Wigilia , proponuję , delikatny i pyszny dodatek do czerwonego barszczyku.

Szczegóły

Liczba porcji

15 szt.

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Kapusta kiszona – 25 dag

  • Grzyby suszone – 10 g

  • Pieczarki – 20 dag

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Mąka tortowa – 50 dag + do podsypania

  • Jajka kurze – 3 szt.

  • Masło – 50 g

  • Jogurt naturalny – 200 ml

  • Czarnuszka – 1 łyżeczka

  • Cukier – 1 łyżeczka

  • Przyprawa do dań z kapusty – 1 łyżeczka

  • Olej do smażenia

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Drożdże – 50 g

Kroki

  • Grzyby suszone zalać gorącą wodą , namoczyć. Pieczarki obrać , pokroić. Cebulę obrać pokroić w piórka. Kapustę przepłukać , pokroić na drobniej.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę , chwilę podsmażyć, dodać namoczone grzyby oraz pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut , dodać kapustę , doprawić przyprawą do dań z kapusty i całość dusić 35 minut, gdyby była potrzeba to podlać trochę gotowaną wodą. Wystudzić , pokroić na drobno lub przekręcić przez maszynkę.
  • Drożdże pokruszyć dodać cukier łyżkę mąki , łyżkę jogurtu, wymieszać pozostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać .
  • 2 żółtka oraz całe jajko utrzeć z masłem oraz szczyptą soli, dodać jogurt i utrzeć dalej, dodać drożdże , wymieszać , dodawać mąkę i wyrabiać ciasto aż odejdzie od miski , będzie sprężysta i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Gdy podwoi swoją objętość , wyłożyć na stolnicę , podzielić na połowę , pociąć na prostokąty , nałożyć porcje farszu.
  • Zwinąć w pakieciki. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Kapuśniaczki posmarować rozkłóconymi białkami i posypać czarnuszką.
  • Wstawić i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.
 

2 komentarze

  1. Pani Marianno, jadłam niedawno takie pyszności, bo córka piekła na przyjęcie (w różnych wersjach, z kapustką też, chociaż nam Polakom najbardziej smakowały ze słoweńskimi kiełbaskami). Zapomniała pani dodać drożdży do listy składników, dlatego czytając przepis na początku nie wiedziałam, jakie to ciasto 🙂

     
    • Marianna

      Dzięki za podpowiedź , zaraz uzupełnię,ja zrobiłam na prośbę męża , który miał ochotę . 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*