Jabłka w cieście francuskim

Doskonały szybki w wykonaniu słodki dodatek do kawy lub herbaty.

Szczegóły

Liczba porcji

9 szt.

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Ciasto francuskie – 300 g

  • Jabłka – 3 szt.

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Cukier puder do posypania

Kroki

  • Jabłka obrać jego najgrubszą część pokroić w plastry, środek wykroić kółko np. kieliszkiem. Pozostałą część jabłka pokroić w małe słupki.
  • Ciasto francuskie pokroić w paski 9 – 10 pasków.
  • Plastry jabłek z wyciętym kółkiem okręcać paskami ciasta , środek wypełniać drobnymi słupkami jabłek, można ułożyć również na wierzchu. Tak postępujemy ze wszystkimi plastrami.
  • Jajko rozkłócić i posmarować po wierzchu.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni , wstawić i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*