Doskonały szybki w wykonaniu słodki dodatek do kawy lub herbaty.
Szczegóły
Liczba porcji
9 szt.
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Ciasto francuskie – 300 g
Jabłka – 3 szt.
Jajko kurze – 1 szt.
Cukier puder do posypania
Kroki
- Jabłka obrać jego najgrubszą część pokroić w plastry, środek wykroić kółko np. kieliszkiem. Pozostałą część jabłka pokroić w małe słupki.
- Ciasto francuskie pokroić w paski 9 – 10 pasków.
- Plastry jabłek z wyciętym kółkiem okręcać paskami ciasta , środek wypełniać drobnymi słupkami jabłek, można ułożyć również na wierzchu. Tak postępujemy ze wszystkimi plastrami.
- Jajko rozkłócić i posmarować po wierzchu.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni , wstawić i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.