Zbliża się Wigilia , proponuję , delikatny i pyszny dodatek do czerwonego barszczyku.
Szczegóły
Liczba porcji
15 szt.
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Kapusta kiszona – 25 dag
Grzyby suszone – 10 g
Pieczarki – 20 dag
Cebula biała – 1/2 szt.
Mąka tortowa – 50 dag + do podsypania
Jajka kurze – 3 szt.
Masło – 50 g
Jogurt naturalny – 200 ml
Czarnuszka – 1 łyżeczka
Cukier – 1 łyżeczka
Przyprawa do dań z kapusty – 1 łyżeczka
Olej do smażenia
Sól, pieprz czarny mielony
Drożdże – 50 g
Kroki
- Grzyby suszone zalać gorącą wodą , namoczyć. Pieczarki obrać , pokroić. Cebulę obrać pokroić w piórka. Kapustę przepłukać , pokroić na drobniej.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę , chwilę podsmażyć, dodać namoczone grzyby oraz pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut , dodać kapustę , doprawić przyprawą do dań z kapusty i całość dusić 35 minut, gdyby była potrzeba to podlać trochę gotowaną wodą. Wystudzić , pokroić na drobno lub przekręcić przez maszynkę.
- Drożdże pokruszyć dodać cukier łyżkę mąki , łyżkę jogurtu, wymieszać pozostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać .
- 2 żółtka oraz całe jajko utrzeć z masłem oraz szczyptą soli, dodać jogurt i utrzeć dalej, dodać drożdże , wymieszać , dodawać mąkę i wyrabiać ciasto aż odejdzie od miski , będzie sprężysta i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Gdy podwoi swoją objętość , wyłożyć na stolnicę , podzielić na połowę , pociąć na prostokąty , nałożyć porcje farszu.
- Zwinąć w pakieciki. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Kapuśniaczki posmarować rozkłóconymi białkami i posypać czarnuszką.
- Wstawić i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.
Pani Marianno, jadłam niedawno takie pyszności, bo córka piekła na przyjęcie (w różnych wersjach, z kapustką też, chociaż nam Polakom najbardziej smakowały ze słoweńskimi kiełbaskami). Zapomniała pani dodać drożdży do listy składników, dlatego czytając przepis na początku nie wiedziałam, jakie to ciasto 🙂
Dzięki za podpowiedź , zaraz uzupełnię,ja zrobiłam na prośbę męża , który miał ochotę . 🙂