Kanapka truskawkowa

Sezon na truskawki. Subtelne i delikatne ciastko w formie kanapki.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

50 minut

Cooking time

Lista składników

  • Ciastka Pettit Berry kakaowe – 42 szt.

  • Truskawki świeże – 50 dag

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Galaretka o smaku truskawkowym – 2 szt.

Kroki

  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników, 20 szt.
  • Truskawki umyć, usunąć szypułki, zblendować.
  • Śmietanę ubić na sztywno, dodając partiami ser mascarpone oraz mus truskawkowy, wymieszać dokładnie, na końcu krzepnącą galaretkę , wyłożyć na herbatniki.
  • Ułożyć warstwę herbatników, wolne miejsca od brzegu blaszki można uzupełnić pokruszonymi herbatnikami.
  • Schłodzić w lodówce 4 godziny , podzielić na porcje. Przed podaniem wierzch polać sosem czekoladowym lub zrobić kleks z bitej śmietany.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*