Ciasto kakaowe z owocami

Delikatne i aromatyczne ciasto, którym pachnie w całym domu.

Szczegóły

Liczba porcji

25 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 6 szt.

  • Cukier kryształ – 24 dag

  • Mąka tortowa – 24 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Kakao – 4 łyżeczki

  • Mango – 1 szt.

  • Truskawki świeże – 40 dag

  • Serek mascarpone – 250 g

  • Galaretki przezroczyste – 2 szt.

  • Śmietana 30 % – 400 ml

  • Galaretki truskawkowe – 2 szt.

  • Wiórka do posypania

Kroki

  • Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną połączyć z produktami sypkimi , lekko mieszając.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Galaretki przezroczyste rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Mango obrać , zblendować.
  • Śmietanę ubić na sztywno, dodawać stopniowo serek oraz mus z mango i mieszać, na końcu dodać krzepnące galaretki, wymieszać.
  • Ciasto przekroić na połowę , wyłożyć przygotowaną masę.
  • Przykryć drugą połową.
  • Truskawki umyć , przekroić na połowę , ułożyć na cieście.
  • Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Gdy zaczynają krzepnąć wyłożyć na ciasto. Ja posypałam jeszcze wiórkami kokosowymi , ale nie jest to konieczne.
  • Schłodzić 4 godziny, podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*