Sezon na truskawki. Subtelne i delikatne ciastko w formie kanapki.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
50 minut
Cooking time
Lista składników
Ciastka Pettit Berry kakaowe – 42 szt.
Truskawki świeże – 50 dag
Śmietana 30 % – 200 ml
Ser mascarpone – 250 g
Galaretka o smaku truskawkowym – 2 szt.
Kroki
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
- Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników, 20 szt.
- Truskawki umyć, usunąć szypułki, zblendować.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodając partiami ser mascarpone oraz mus truskawkowy, wymieszać dokładnie, na końcu krzepnącą galaretkę , wyłożyć na herbatniki.
- Ułożyć warstwę herbatników, wolne miejsca od brzegu blaszki można uzupełnić pokruszonymi herbatnikami.
- Schłodzić w lodówce 4 godziny , podzielić na porcje. Przed podaniem wierzch polać sosem czekoladowym lub zrobić kleks z bitej śmietany.