Filet z kurczaka w sosie cebulowo – pieczarkowym.

Boski smak i aromat , warto zrobić i zjeść.

Szczegóły

Liczba porcji

5 szt.

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka – 1 szt.

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Cebulka prażona – 2 łyżki

  • Pieczarki – 15 dag

  • Śmietana 30% – 100 ml

  • Zioła polskie – 1 łyżeczka

  • Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej 2 łyżki

Kroki

  • Filet umyć przekroić na połowę i na 2 części. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Cebulę obrać utrzeć na tarce o małych otworach, dodać olej , zanurzać przygotowane części fileta i układać w naczyniu żaroodpornym.
  • Posypać po wierzchu prażoną cebulką.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni wstawić i piec 10 minut. W tym czasie obrać i pokroić pieczarki. Wyjąć piekące się mięso i posypać pieczarkami, wstawić i piec 15 minut.
  • Wyjąć upieczonego fileta , podlać śmietaną , doprawić ziołami polskimi i wstawić na 5 minut do piekarnika.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*