Smaczne danie na piątek, szczególnie dla tych którzy nie preferują w tym dniu dań z mięsem.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Makaron muszle – 16 szt.
Szpinak – 50 g
Pieczarki – 15 dag
Cebula – 1/2 szt.
Ser mozzarella kulka
Ser pleśniowy biały – 125 g – 1/2 opakowania
Ser feta – 180 g 1/2 opakowania
Żurawina suszona – 8 dag
Śmietana 18% – 1/2 szklanki
Przecier pomidorowy – 5 łyżek
Ser mozzarella – 10 dag
Sól, pieprz czarny mielony
Ząbek czosnku
Gałka muszkatołowa – szczypta
Olej do smażenia
Kroki
- Szpinak świeży zblebdować, natomiast mrożony rozmrozić.
- Makaron muszle podgotować – 5 minut.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażyć, dodać szpinak, doprawić solą, gałką muszkatołową, smażyć 5 minut.
- Cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki obrać pokroić.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem, smażyć 5 minut.
- Ser mozzarella w kulce, pleśniowy oraz feta, pokroić w kostkę. Żurawinę przepłukać.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć muszle.
- Nałożyć do nich szpinak.
- Na szpinak ułożyć po porcji pieczarek.
- Na pieczarki nakładać po porcji każdego sera.
- Na sery ułożyć żurawinę.
- Śmietanę rozmieszać z przecierem i wlać między muszle.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, naczynie z muszlami nakryć folią aluminiową, wstawić i piec 20 minut.
- Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Muszle wyjąć, posypać serem, wstawić jeszcze raz do piekarnika i piec do zrumienienia sera.
- Podawać porcje z dodatkiem np. pomidorków koktajlowych.
Wygląda jak tulipan. A proces śledzenia etapów napełniania muszli wywołał u mnie ślinotok. Super przepis!
Pyszne, trzeba trochę popracować , ale warto. 😉
Oj warto, warto:)
Efekt łał!
Polecam , pyszne można zachwycić domowników i gości.