Muszle z bukietem serów

Smaczne danie na piątek, szczególnie dla tych którzy nie preferują w tym dniu dań z mięsem.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Makaron muszle – 16 szt.

  • Szpinak – 50 g

  • Pieczarki – 15 dag

  • Cebula – 1/2 szt.

  • Ser mozzarella kulka

  • Ser pleśniowy biały – 125 g – 1/2 opakowania

  • Ser feta – 180 g 1/2 opakowania

  • Żurawina suszona – 8 dag

  • Śmietana 18% – 1/2 szklanki

  • Przecier pomidorowy – 5 łyżek

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Ząbek czosnku

  • Gałka muszkatołowa – szczypta

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Szpinak świeży zblebdować, natomiast mrożony rozmrozić.
  • Makaron muszle podgotować – 5 minut.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażyć, dodać szpinak, doprawić solą, gałką muszkatołową, smażyć 5 minut.
  • Cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki obrać pokroić.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem, smażyć 5 minut.
  • Ser mozzarella w kulce, pleśniowy oraz feta, pokroić w kostkę. Żurawinę przepłukać.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć muszle.
  • Nałożyć do nich szpinak.
  • Na szpinak ułożyć po porcji pieczarek.
  • Na pieczarki nakładać po porcji każdego sera.
  • Na sery ułożyć żurawinę.
  • Śmietanę rozmieszać z przecierem i wlać między muszle.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, naczynie z muszlami nakryć folią aluminiową, wstawić i piec 20 minut.
  • Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Muszle wyjąć, posypać serem, wstawić jeszcze raz do piekarnika i piec do zrumienienia sera.
  • Podawać porcje z dodatkiem np. pomidorków koktajlowych.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    Wygląda jak tulipan. A proces śledzenia etapów napełniania muszli wywołał u mnie ślinotok. Super przepis!

     
  2. Oj warto, warto:)
    Efekt łał!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*