Szybkie i apetyczne danie dla zabieganych.
Szczegóły
Liczba porcji
3 porcje
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Kuskus – 1 szklanka
Filet z kurczaka – 1 szt.
Pieczarki – 15 dag
Cebula – 1 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Przecier pomidorowy – 5 łyżek
Śmietana – 2 łyżki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do kurczaka
Olej do smażenia
Kroki
- Kuskus wsypać do salaterki, zalać 1 szklanką gotowanej gorącej osolonej wody, przykryć, pozostawić do spęcznienia na 10 minut. Następnie zamieszać aby ziarenka się nie posklejały.
- Filet pokroić w drobną kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka, pozostawić.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Paprykę pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki i paprykę, doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty.
- Do warzyw dodać pokrojonego fileta, razem smażyć 15 minut, doprawić ziołami prowansalskimi.
- Śmietanę wymieszać z przecierem, dodać do gulaszu i całość gotować 3 minuty, doprawić pieprzem.
- Na talerzu ułożyć porcje kuskusa i uzupełnić gulaszem.
Wygląda pysznie. Musi być delikatne.
Kuskus osobiście wolę od kaszy , jest szybszy w przygotowaniu i oczywiście bardzo delikatne 😉