Gołąbki zapiekane

Tradycyjne gołąbki wzbogacone o dodatki : pieczarki oraz suszone pomidory, nadają tej potrawie nowy smak.

Szczegóły

Liczba porcji

16 sztuk

Czas przygotowania

90 minut

Lista składników

  • Kapusta na gołąbki – 1 szt.

  • Mięso wieprzowe mielone – 40 dag

  • Ryż – 3 woreczki

  • Pieczarki – 25 dag

  • Suszone pomidory – 10 szt.

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Przyprawa do gołąbków

  • Bulion – 1 szklanka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

  • Jajko kurze – 1 szt.

Kroki

  • Z kapusty wyciąć głąb, obgotować 5 minut aby dobrze się zdjęły.
  • Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Mięso doprawić solą i pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
  • Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut. Pokroić na drobno. Pomidory pokroić w kostkę.
  • W salaterce umieścić ryż ,pieczarki, dodać mięso, suszone pomidory , jajko, przyprawę do gołąbków, bardzo dokładnie wymieszać.
  • Na liściu ułożyć porcję farszu i zawinąć gołąbka.
  • Podobnie postąpić z pozostałymi gołąbkami aż do wyczerpania składników. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Gołąbki podlać 1/2 szklanki bulionu, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut, w połowie pieczenia polać je bulionem.
  • Podawać z sosem pomidorowym.
 

2 komentarze

  1. Jak u Mamy!

     
    • Marianna

      Cieszę się, że się podobają i smakują równie dobrze, gołąbki wymagają pracy , więc Mamy mają dużo czasu więc je gotują ! Pozdrawiam

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*