Babeczki kakaowe z jabłkiem

Aromatyczne, wilgotne, delikatne do kawy.

Szczegóły

Liczba porcji

19 szt.

Czas przygotowania

45 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Mąka tortowa – 2 szklanki

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki

  • Kakao – 2 łyżki

  • Cukier – 1 szklanka

  • Mleko – 1/2 szklanki

  • Olej – 3/4 szklanki

  • Jabłka szara reneta średnie – 2 szt.

  • Cynamon – 1 łyżeczka

  • Foremki jak na mufinki – 19 szt.

Kroki

  • Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach, wymieszać z cynamonem.
  • Mąki przesiać dodać proszek do pieczenia oraz kakao , wymieszać.
  • Jajka ubić na puszysto z cukrem, ubijając dodawać, mąkę, olej, mleko, aż do wyczerpania składników, na końcu dodać jabłka i wymieszać.
  • W blaszce umieścić foremki i wlać do nich ciasto , zostawiając 1 cm od góry.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić przygotowane babeczki i piec 25 minut lub do suchego patyczka.
  • Podawać posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i sosem czekoladowym.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*