Aromatyczne, wilgotne, delikatne do kawy.
Szczegóły
Liczba porcji
19 szt.
Czas przygotowania
45 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt.
Mąka tortowa – 2 szklanki
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
Kakao – 2 łyżki
Cukier – 1 szklanka
Mleko – 1/2 szklanki
Olej – 3/4 szklanki
Jabłka szara reneta średnie – 2 szt.
Cynamon – 1 łyżeczka
Foremki jak na mufinki – 19 szt.
Kroki
- Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach, wymieszać z cynamonem.
- Mąki przesiać dodać proszek do pieczenia oraz kakao , wymieszać.
- Jajka ubić na puszysto z cukrem, ubijając dodawać, mąkę, olej, mleko, aż do wyczerpania składników, na końcu dodać jabłka i wymieszać.
- W blaszce umieścić foremki i wlać do nich ciasto , zostawiając 1 cm od góry.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić przygotowane babeczki i piec 25 minut lub do suchego patyczka.
- Podawać posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i sosem czekoladowym.