Tradycyjne gołąbki wzbogacone o dodatki : pieczarki oraz suszone pomidory, nadają tej potrawie nowy smak.
Szczegóły
Liczba porcji
16 sztuk
Czas przygotowania
90 minut
Lista składników
Kapusta na gołąbki – 1 szt.
Mięso wieprzowe mielone – 40 dag
Ryż – 3 woreczki
Pieczarki – 25 dag
Suszone pomidory – 10 szt.
Cebula biała – 1 szt.
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Przyprawa do gołąbków
Bulion – 1 szklanka
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Jajko kurze – 1 szt.
Kroki
- Z kapusty wyciąć głąb, obgotować 5 minut aby dobrze się zdjęły.
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Mięso doprawić solą i pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut. Pokroić na drobno. Pomidory pokroić w kostkę.
- W salaterce umieścić ryż ,pieczarki, dodać mięso, suszone pomidory , jajko, przyprawę do gołąbków, bardzo dokładnie wymieszać.
- Na liściu ułożyć porcję farszu i zawinąć gołąbka.
- Podobnie postąpić z pozostałymi gołąbkami aż do wyczerpania składników. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Gołąbki podlać 1/2 szklanki bulionu, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut, w połowie pieczenia polać je bulionem.
- Podawać z sosem pomidorowym.
Jak u Mamy!
Cieszę się, że się podobają i smakują równie dobrze, gołąbki wymagają pracy , więc Mamy mają dużo czasu więc je gotują ! Pozdrawiam