Filet z kurczaka zapiekany w papryce

Mięso drobiowe przygotowane w towarzystwie warzyw , wygląda i smakuje wyśmienicie.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka podwójny

  • Papryka czerwona – 2 szt

  • Cebula biała – 1/2 szt

  • Cukinia – 1/2 szt

  • Pieczarki duże – 4 szt

  • Ser mozzarella – 15 dag

  • Masło – 2 łyżki

  • Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki

Kroki

  • Filet umyć , przekroić na połowę , doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka.
  • Warzywa umyć. Papryki przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać , pokroić w kostkę , pieczarki obrać. Cukinię, pieczarki utrzeć na tarce o grubszych otworach. Ser również utrzeć.
  • Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę , smażyć 1 minutę, dodać pieczarki oraz cukinię, doprawić solą i pieprzem , smażyć do odparowania wody.
  • Połówki papryki doprawić ziołami prowansalskimi, ułożyć w niej doprawione filety z kurczaka, umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  • Napełnić usmażonymi warzywami.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić do piekarnika i piec 25 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i posypać utartym serem.
  • Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia sera. Podawać z ulubionymi dodatkami , u mnie z ziemniakami i pomidorami.
 

4 komentarze

  1. Pani zapiekanki wywołują ślinotok u głodnych…

     
  2. Fajnie ten kurczak lezy w paprykowym “łożeczku” 😀

     

Skomentuj Dorota Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*