Mięso drobiowe przygotowane w towarzystwie warzyw , wygląda i smakuje wyśmienicie.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Filet z kurczaka podwójny
Papryka czerwona – 2 szt
Cebula biała – 1/2 szt
Cukinia – 1/2 szt
Pieczarki duże – 4 szt
Ser mozzarella – 15 dag
Masło – 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
Kroki
- Filet umyć , przekroić na połowę , doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka.
- Warzywa umyć. Papryki przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać , pokroić w kostkę , pieczarki obrać. Cukinię, pieczarki utrzeć na tarce o grubszych otworach. Ser również utrzeć.
- Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę , smażyć 1 minutę, dodać pieczarki oraz cukinię, doprawić solą i pieprzem , smażyć do odparowania wody.
- Połówki papryki doprawić ziołami prowansalskimi, ułożyć w niej doprawione filety z kurczaka, umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Napełnić usmażonymi warzywami.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić do piekarnika i piec 25 minut.
- Wyjąć z piekarnika i posypać utartym serem.
- Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia sera. Podawać z ulubionymi dodatkami , u mnie z ziemniakami i pomidorami.
Pani zapiekanki wywołują ślinotok u głodnych…
Proste do zrobienia , więc polecam na weekend . 🙂
Fajnie ten kurczak lezy w paprykowym “łożeczku” 😀
Dobrze leży i równie dobrze smakuje 🙂