Filet z kurczaka z warzywami

Proste i szybkie w przygotowaniu danie ale niezwykle aromatyczne i smaczne, będzie wracać na każdy stół.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

45 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka – 1 szt

  • Cebula biała – 1 szt

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Marchewka średnia – 2 szt

  • Seler korzeń – 1/4 szt

  • Por – 1/4 szt

  • Pietruszka natka – 1 łyżka

  • Bulion – 1/2 szklanki

  • Śmietana 18% – 2 łyżki

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony.

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Filet umyć , pokroić w słupki , doprawić solą , pieprzem i przyprawą do kurczaka.
  • Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Marchewkę, seler obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach. Pora umyć pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 2 minuty, dodać marchew, seler, por, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, doprawić ziołami prowansalskimi.
  • Wrzucić przygotowany filet.
  • Smażyć 5 minut, zalać bulionem, gotować 20 minut, dodać śmietanę, doprawić pieprzem , gotować 1 minutę , wyłączyć i posypać pietruszką. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    Pani Marysiu, jest pani mistrzynią mięs z warzywami, każda z nas powinna tak gotować, aby nie tylko było smacznie, ale i zdrowo. I dzieciom można dzięki temu przemycić porcję warzyw 🙂

     
    • Marianna

      Bardzo lubię mięso w otoczce warzyw , u mnie też wszyscy więc robię na różne sposoby , są o wiele smaczniejsze. 🙂

       
  2. Dzień dobry pani Mario, Mama mi pokazała pani bloga i już od dawna śledzę pani blogowe poczynania i potwierdzam: nie ma to jak dopieścić mięsko warzywami – dla smaku i wyglądu!

     

Skomentuj Marta Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*