Proste i szybkie w przygotowaniu danie ale niezwykle aromatyczne i smaczne, będzie wracać na każdy stół.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
45 minut
Lista składników
Filet z kurczaka – 1 szt
Cebula biała – 1 szt
Czosnek – 2 ząbki
Marchewka średnia – 2 szt
Seler korzeń – 1/4 szt
Por – 1/4 szt
Pietruszka natka – 1 łyżka
Bulion – 1/2 szklanki
Śmietana 18% – 2 łyżki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony.
Olej do smażenia
Kroki
- Filet umyć , pokroić w słupki , doprawić solą , pieprzem i przyprawą do kurczaka.
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Marchewkę, seler obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach. Pora umyć pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 2 minuty, dodać marchew, seler, por, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, doprawić ziołami prowansalskimi.
- Wrzucić przygotowany filet.
- Smażyć 5 minut, zalać bulionem, gotować 20 minut, dodać śmietanę, doprawić pieprzem , gotować 1 minutę , wyłączyć i posypać pietruszką. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Pani Marysiu, jest pani mistrzynią mięs z warzywami, każda z nas powinna tak gotować, aby nie tylko było smacznie, ale i zdrowo. I dzieciom można dzięki temu przemycić porcję warzyw 🙂
Bardzo lubię mięso w otoczce warzyw , u mnie też wszyscy więc robię na różne sposoby , są o wiele smaczniejsze. 🙂
Dzień dobry pani Mario, Mama mi pokazała pani bloga i już od dawna śledzę pani blogowe poczynania i potwierdzam: nie ma to jak dopieścić mięsko warzywami – dla smaku i wyglądu!
Mięso w towarzystwie warzyw smakuje wyśmienicie.:)