Filet z kurczaka na śródziemnomorską nutę

Danie to , uzależnia swoim smakiem.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Podwójny filet z kurczaka

  • Kapary – 60 g – 1/2 słoiczka

  • Oliwki zielone – 20 szt.

  • Pieczarki – 15 dag

  • Ser mozzarella kulka – 1 szt

  • Ser mozzarella – 8 dag

  • Papryka czerwona – 6 paseczków

  • Przyprawa śródziemnomorska – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Filet umyć, pokroić w plastry, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą śródziemnomorską, pozostawić na 1 godzinę.
  • Pieczarki obrać, pokroić.
  • Kapary, oliwki osączyć z zalewy, oliwki pokroić na połowę.
  • Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Ser w kulce , pokroić w plastry.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, obsmażyć plastry fileta z obu stron, włożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Do patelni po obsmażanym filecie wrzucić pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty.
  • Na obsmażone filety , ułożyć plastry mozzarelli.
  • Na mozzarellę ułożyć pieczarki , a na nie oliwki i kapary.
  • Paski papryki pokroić w kostkę , wyłożyć na filety.
  • Na wierzch posypać utarty ser.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane filety, piec 25 minut, do dobrego zrumienienia sera.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Witam, pani Marysiu! dawno nie zaglądałam, ale widzę, że u pani zdrowo i kolorowo! Pozdrawiam 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*