Brzoskwiniowy puch

Jedno z ulubionych ciast , do którego warto wracać.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Herbatniki kakaowe Pettit Berry – 42 szt

  • Brzoskwinie w syropie – 850 g

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Galaretka o smaku brzoskwiniowym – 2 szt.

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Mleko – 3 łyżki

  • Wiórka kokosowe do posypania

Kroki

  • Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników.
  • Z brzoskwiń odlać syrop 1 szklanka, wlać do garnka dodać 1 szklankę wody, zagotować, rozpuścić galaretki, pozostawić do stężenia.
  • Połówki brzoskwiń , podzielić na połowę , część ułożyć na herbatnikach.
  • Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek, wymieszać , dodać tężejącą galaretkę, wymieszać, wyłożyć, na herbatniki z brzoskwiniami, na wierzch wcisnąć resztę brzoskwiń.
  • Przykryć drugą warstwą herbatników.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając mleko, wyłożyć na herbatniki, posypać wiórkami kokosowymi.
  • Schłodzić w lodówce 3 godziny, podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*