Ciasto pomarańczowe

Wilgotne, delikatne ciasto, którego nie da się nie lubić.

Szczegóły

Liczba porcji

16 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Lista składników

  • Mąka tortowa – 2 szklanki

  • Cukier kryształ – 2/3 szklanki

  • Jogurt naturalny – 2 łyżki

  • Jajka kurze – 3 szt.

  • Masło – 200 g

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Soda – 1 łyżeczka

  • Sok wyciśnięty ze świeżej pomarańczy – 1/2 szklanki

Kroki

  • Masło ucierać z cukrem dodając po 1 jajku, ucierając dodać jogurt, ucierając dalej dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.
  • Na końcu dodać sok i lekko wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Keksówkę 12 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Wlać ciasto , wstawić do piekarnika i piec 45 – 50 minut lub suchego patyczka.
  • Wystudzone można posypać cukrem pudrem, podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Pięknie pani wyszło! Widać, jakie jest puszyste. Ja piekłam na Wielkanoc takie ciasto, tylko w wersji cytrynowej 🙂

     
    • Marianna

      Tak można piec w różnej wersji, za każdym razem inny smak , wtedy się nie znudzi . Pozdrawiam. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*