Farszynki z nadzieniem

Kotleciki ziemniaczane, które można podawać z sosem lub barszczem czerwonym.

Szczegóły

Liczba porcji

6 szt.

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Ziemniaki – 50 dag

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Mąka krupczatka – 1 szklanka + do podsypania

  • Pieczarki – 10 dag

  • Ser mozzarella kulka – 1/2 szt.

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić, przecisnąć przez praskę.
  • Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut. Wystudzić. Pokroić na drobno. Mozzarellę pokroić w kostkę.
  • Przeciśnięte ziemniaki umieścić na stolnicy, wbić jajko, dodać przesianą mąkę, zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić na części. Z każdej części uformować placek.
  • Na placek nałożyć trochę pieczarek oraz kostkę mozzarelli.
  • Zlepić brzegi, formując placek. Podobnie zrobić ze wszystkimi.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na wolnym ogniu, na rumiano z każdej strony. Osączyć na papierowym ręczniku.
  • Podawać z dodatkiem w/g uznania.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*