Chrupkie, delikatne, aromatyczne , pięknie wyglądają i równie dobrze smakują . Uzupełnione dodatkami , idealne na imprezę.
Szczegóły
Liczba porcji
8 szt
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
30 minut
Lista składników
Szpinak świeży – 3 garście
Jajka kurze – 3 szt
Mąka pszenna – 1 1/2 szklanki
Olej – 1/2 szklanki
Mleko – 1 szklanka
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Ser almette – 150 g
Ser feta – 150 g
Łosoś wędzony – 125 g
Rzodkiewka – 4 szt
Szczypiorek – 1/2 pęczka
Szczypta soli
Kroki
- Szpinak umyć , zblendować . Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić, ubić z solą , dodać olej , mleko wymieszać, dodać produkty sypkie , wymieszać , dodać szpinak , całość wymieszać , pozostawić ciasto na 10 minut aby odpoczęło.
- Rozgrzać gofrownicę i upiec gofry , aby były rumiane z obu stron.
- Rzodkiewkę umyć , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , wymieszać z serkiem almette , posmarować gofry.
- Ser feta pokruszyć , ułożyć na gofry. Łososia rozdrobnić i ułożyć między ser feta.
- Szczypiorek umyć , ściąć , posypać po wierzchu.
Pani Marysiu, to raj dla podniebienia! Nie dość, że ślicznie wyglądają, to jeszcze mają takie smakowite dodatki! Aż mnie korci zakupić gofrownicę 😀
Trzeba kupić , u mnie wszyscy bardzo lubią gofry na słodko i nie tylko. 🙂
Ale zieloniutkie!
Ze szpinakiem, więc zielone 🙂