Efektowna sałatka warstwowa

Sałatka makaronowa jest doskonała a kolację lub do pracy. Różnorodność smaków zachęca do jedzenia.

Szczegóły

Liczba porcji

10 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Calories

Lista składników

  • Makaron ravioletti – 125 g

  • Ser salami – 8 plastrów

  • Pomidorki koktajlowe – 10 szt

  • Oliwki czarne – 12 szt

  • Ogóreczki konserwowe małe – 12 szt

  • Mieszanka warzywna ( kukurydza , groszek ) -220 ml

  • Jajka – 3 szt

  • Szczypiorek – 1/2 pęczka

  • Majonez – 170 g

  • Przyprawa do sałatek – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Ułożyć w salaterce, posmarować lekko majonezem.
  • Ser salami pokroić w kostkę , ułożyć.
  • Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na połowę , ułożyć , dzieląc salaterkę na 4 części. Oliwki przekroić na połowę , wypełnić te 4 części. Lekko posmarować majonezem, Ogóreczki pokroić w kostkę , ułożyć.
  • Mieszankę osączyć z zalewy , położyć na wierzch. Posmarować majonezem.
  • Jajka ugotować na twardo, obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po wierzchu, doprawić solą pieprzem, przyprawą do sałatek.
  • Szczypiorek umyć , ściąć , posypać po wierzchu.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Warstwowej z takimi składnikami nigdy nie robiłam. Na pewno pyszna!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*