Sernik ze śliwkami na kokosowym cieście

Wykwintny sernik ze śliwkami na specjalne okazje.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

100 minut

Lista składników

  • Ser na sernik – 1 kg – wiadereczko

  • Jaja kurze – 9 szt.

  • Cukier kryształ – 36 dag

  • Mąka tortowa – 10 dag

  • Mąka kokosowa – 6 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Serek mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 220 ml

  • Budyń śmietankowy – 2 szt.

  • Śliwki – 50 dag

Kroki

  • 4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru.
  • Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Masę jajeczną wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Śliwki umyć , podzielić na połowę, usunąć pestki, ułożyć na upieczone ciasto.
  • 5 jajek ubić na puszysto z 20 dag cukru, dodawać stopniowo ser, serek mascarpone oraz śmietanę i ucierać na końcu dodać budynie i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na śliwki. Na wierzch sernika ułożyć pozostałe śliwki.
  • Wstawić do piekarnika i piec z tylko włączoną opcją grzania od góry , do dobrego zrumienienia sera – 50 minut.
  • Wystudzić, podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*